Arktiske Kamskjell

-En gjenoppdaget norsk delikatesse fra det forrige årtusen

IMG_1389.jpeg

VÅRE ARKTISKE KAMSKJELL

Arktiske kamskjell lever i de aller nordligste og avsidesliggende delene av Norge som Bjørnøya, Svalbard og Jan Mayen og har ikke vært høstet siden forrige årtusen.

Skjellet kan bli opp til 16 cm.

Kamskjellets muskel blir regnet som en av havets beste delikatesser og skjellets langsomme vekst i rene kalde omgivelser gir de en særlig god og søt smak.

Hanskjellets krystallkjertel har vist antibakterielle egenskaper og skjellets næringsinnhold holder svært gode fettsyrer og høy andel marint protein.

Vårt Arktiske kamskjell ble fisket for det meste på 80-tallet, ved hjelp av skraper. Skraping ble gjort ulovlig i norge i 92 på grunn av metodens svært ødeleggende innvirkning på havbunnens fauna og kamskjellets habitat.

Mer enn 90 % av det de fanget var bifangst og 50 % til helt opp i 100 % av skjellene ble knust og ødelagt i prosessen.

Metoden med å bruke skraper for å fiske kamskjell, muslinger og sjøpølser er dessverre i bruk rundt omkring i hele verden den dag i dag.

Vi i TAU Tech har som mål at skraping skal erstattes av våre nye, bærekraftige og effektive metoder for å høste fra havbunnen.

Havbunnen er selve grunnlaget for nesten alt liv i havet og hvis man ødelegger eller påvirker for mye livet som finnes her, påvirker du resten av havets økosystem.

Men mest av alt; Om man høster skånsomt og bærekraftig vil de artene du er ute etter å høste, lettere og raskere reprodusere seg.

Se mer om våre tanker om bærekraft under Seabed Harvesting.

En film fra BBC-earth og Alucia productions om skadevirkningene av skraping.

  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon

© 2020 by Sverre